Ölupplevelser enligt BeerSwedens "ölexpert" tillika redaktör, Joel Linderoth
Joel Linderoth, redaktör på BeerSweden, är näste man till rakning. Eller näste man att hälla upp ett glas... eller näste man att dricka upp det. Eller vilken slags ölmetafor som än passar bäst.
Vi brukar kalla dessa personer, som vi intervjuat eller låtit gästblogga i denna ölkampanj, för ölexperter. Ofta tonas det dock ner på ett ödmjukt vis (ganska typiskt svenskt?) av personerna i fråga, och det må väl så vara. Vår poäng är i alla fall att vi anser att dessa herrar (ingen kvinna har tagit plats hittills) har stora och gedigna ölkunskaper som är värda att ta del av.
Tidigare kunde du läsa en intervju med Stefan Eriksson från Ölsvammel. Idag ställer vi samma frågor till Joel Linderoth från BeerSweden. Här nedanför kan du läsa hans svar!
Tjena Joel! Fråga #1: För att göra sökprocessen så kort och effektiv som möjligt, vad bör man känna till om öl och/eller tänka på innan man börjar leta sin favoritsort?
"Smakmässigt upplever jag att just beskan är lite av en smakdelare. Antingen gillar man beska eller så gör man det inte, eller så har man inte blivit introducerad till den beska ölen på rätt sätt. Gillar man beska så kan man sikta på ett betydligt bredare smakspektrum i jakten på favoritöl. Gör man det inte, får man sikta lite bättre."
Fråga #2: Vilka länder borde man besöka om man önskar en spännande och givande ölupplevelse?
"USA, Danmark, Tyskland, Tjeckien, Belgien, Italien, Frankrike... De flesta länder höll jag på att säga! USA för den vilda och framgångsrika viljan att utveckla ölets smaker. Danmark för att det är ett land som har en väldigt modern ölkultur parallellt med en ganska traditionell dito. Tyskland för dess förmåga att göra den renaste, rakaste ölen tillsammans med Tjeckien. Belgien för dess förmåga att ha en egen öltradition. Italien för dess fantastiska smaklager och dess matkultur i samspel med ölen. Frankrike för nästan detsamma men här är det nästan ännu mer intressant med tanke på närheten till både Tyskland och Belgien.
Samtliga länder har generellt sett en väldigt välkomnande attityd till ölintresserade smakjägare, bara man hamnar på rätt krog eller bryggeri... Och det gör man."
Fråga #3: Vilken öl på Systembolaget skulle du kunna rekommendera för den med tunn plånbok respektive tjockare plånbok? Och varför?
"Om man talar om vin så brukar experterna säga att man ska lyfta prisnivån från 70 kronor till 90 kronor. Om man ska tala om öl ska man lyfta blicken från 10-12 kronor till 15-20 kronor. Utväxlingen i smaker, kvalitet och bryggare är fenomenal. Och då ska man leta efter öl från Oppigårds, Sigtuna Brygghus, S:t Eriks Bryggeri och Nils Oscar – samtliga öl med bra kvalitet och bra spridning. Tar man sig sedan över 20-kronorsstrecket så finns där fantastiska amerikaner, underbara belgare och många svenskar som bara ligger och väntar."
Och till sist, fråga #4: Vilken är din favoritöl och varför?
"Just den ölen som jag återkommer till gång efter gång finns nog knappt. Allt varierar efter stämning, årstid, sällskap och en massa andra faktorer. Men jag gillar stilar som kommer ur en traditionell kultur och som har en modern tolkning, exempelvis Mikkellers American Dream, Duponts Saison eller Oskar Blues Ten Fidy. Svenska öl som jag gärna dricker är Oppigårds Amarillo, S:t Eriks APA eller Dugges Ebbot – samtliga öl med relativt bra spridning. Jag gillar också South Plains APA och älskar Brekeriets Saison. Bland många, många andra – öl har en förmåga att leverera stilar och smaker för alla tillfällen!"
Tack för din medverkan, Joel, och för alla goda råd som du delat med dig av!
Om du, som läsare av detta inlägg, känner dig taggad för att hitta just din favoritöl, kan vi från Upplevelse.coms sida rekommendera dig att gå på vår ölprovning. Åtta ölkategorier finns att välja bland, och åtta ölsorter serveras alltid. Denna spännande möjlighet hittar du i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Skål!