Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Öl med eller utan skum?

I dagens inlägg får ännu en, i våra ögon, ölexpert ta plats. Jonas H Andersson, ölskribent och grundare av Slottskällans Bryggeri, är dagens gästbloggare och har som avsikt att reda ut och ge svar på frågan "smakar öl bäst med eller utan skum?". Varsågod, Jonas!

När man går på en ölprovning får man reda på en massa saker om öl. Här är ett exempel på en sak man kan få lära sig.

I Sverige, liksom i många andra länder, är det ständigt en diskussion om man ska ha skum eller inte på sin öl. När man köper det som är vanligast i vårt land, en "stor stark", får man oftast en iskall öl fylld ända upp till kanten på glaset. Om det är bra eller dåligt är en smakfråga.

Om man häller upp en öl så att man får ett skum på cirka två centimeter, lägger sig skummet som ett lock över ölen och bevarar aromen. En del av kolsyran bryts även ut i ölen så att man inte får den stickiga känslan på tungan som kommer av en hög kolsyrenivå. Skummet som bryts ut gör inte att ölen känns avslagen utan det medför att ölen oftast får en bättre smak. Man blir mindre "ölstinn" och man får inte den mättnadskänsla som ibland kommer när man dricker öl.

Varför får man ibland skum på ölen och ibland inte? Det finns flera olika orsaker till det. En orsak är temperaturen på ölen. Ju kallare den är desto mindre skummar den, och det är oftast anledningen till varför det oftast är så lite skum på fatölen. De fatölsanläggningar som mestadels används i vårt land, kyler ölen till nästan två grader så att den inte ska skumma. Anledningen är att man ska kunna sälja stora volymer snabbt.

En annan orsak kan vara diskningen av glasen. Om man i diskmaskinen blandar glas med annan disk så kan det, om det vill sig illa, brännas in rester av mjölk och fett på insidan av glasen. Det dödar skummet på samma sätt som om man har diskmedel kvar i glasen. Ytspänningen förstörs och det blir inget skum kvar när man hällt upp ölen. En annan anledning kan vara att man på vissa ställen väljer att hälla upp ölen på ett sådant sätt att man antingen får en rejäl skumkrona eller inget skum alls.

Öl med och utan skum smakar olika. Ett enkelt sätt att prova är att ta fram två likadana glas. Öppna en favoritöl och häll upp halva ölen i ena glaset genom att hälla ölen försiktigt efter insidan på glaset så att det inte bildas något skum. Häll sedan upp den andra halvan i det andra glaset genom att hälla det nästan rakt ner i botten så det bildas ett skum om 2-3 cm. Dofta och smaka på de två varianterna och du kommer att märka att det doftar mer om den med skum och att den andra känns skarpare i munnen.

Båda varianterna är "rätt" att göra. Det viktigaste är att du väljer det sätt som gör att du tycker att ölen smakar bäst!

Tack, Jonas, för att du velat dela med dig av dina ölkunskaper! Om du, som läsare av detta inlägg, vill se mer av Jonas, rekommenderar vi dig att göra ett besök på pilsner.nu, som Jonas administrerar, samt Facebook-sidan där man delar med sig av intressanta ölrelaterade nyheter och uppdateringar. Som sagt, väl värt ett besök!

Pilsner.nu-logga

Om du känner för att hitta just din ölfavorit, uppmuntrar vi dig att, med Jonas ord och alla våra andra ölrelaterade inlägg i ryggen, testa vår exklusiva ölprovning. Du kan välja mellan åtta olika ölkategorier, där du i varje kategori serveras åtta olika ölsorter. Med eller utan skum? Smaken är som baken – delad! – och det får du upptäcka själv!

Ölprovning

‹ Alla blogginlägg

JULKLAPPAR - Upp till 60% rabatt + 7% extra

Rabattkod: JUL24 KOPIERA
Fynda julklappar idag 02 t : 45 m : 03 m